How to take care of your makeup brushes in the right way

Kako pravilno čistiti četkice za šminkanje

Sep 01, 2022Marijeta Duvnjak

Ovaj korak jako je važan u tvojoj make up rutini, a vidjet ćeš i zašto!


Četkice za šminkanje, uz spužvice za puder, zavidno utječu na kvalitetu make upa i neizostavan su alat u procesu šminkanja. Volimo ih jer odlično rade svoj posao, ali uvijek pokušavamo izbjeći jednu stvar – čistiti ih.

Iako se takav zadatak čini naporan i zbunjujuć neizostavan je detalj u tvojoj rutini čišćenja i njegovanja kože lica. Napomena, briga o koži lica nikada neće biti klišej i uvijek je u modi.

Novi trend u svijetu šminkanja promovira no make up look u kojem se puder gotovo ne koristi i ističe se prirodna struktura kože koja je uvijek sjajna i njegovana. Najbolje primjere ovakvih make up lookova mogli smo vidjeti na ovogodišnjoj Met Gali.

 

Kaia Gerber (THEO WARGO, GETTY)

Hailey Bieber (MIKE COPPOLA, GETTY)

Blake Lively (MIKE COPPOLA, GETTY)


Goruće pitanje je: kako da moja koža izgleda sjajno i njegovano? Ulagat ćemo u proizvode koje nanosimo na kožu, kupiti skuplji puder, promijeniti kremu ili gel za čišćenje lica. Nećemo napraviti jednu stvar – očistiti svoje četkice za šminkanje.


Znanstveno je dokazano kako svi proizvodi za šminkanje u međuvremenu razviju bakterije, a četkice koje koristimo uz te proizvode često kriju podlogu za razvoj gljivične infekcije i ostalih problema na koži. Zaključak? Moramo čistiti svoje četkice za šminkanje.


Otkrit ćemo ti koliko često moraš prati četkice, na koji način i kada je vrijeme da ih jednostavno baciš i uložiš u nove.


Koliko često trebaš prati četkice?


Ne postoji univerzalan odgovor, ali stručnjaci se slažu u jednom; treba to raditi često. Najbolje je prati ih čim vidiš tragove proizvoda na njima, a idealno je to činiti svaka dva tjedna.


Legendarna Bobbi Brown navodi kako svoje četkice čisti jednom tjedno jer se koriste na koži lica i moraju biti čiste.


Ako imaš profesionalni set kistova za šminkanje i više četkica na raspolaganju, ne moraš ih prati češće od dva tjedna, ali ako tvoj neseser krije samo osnovne kistove, prebaci se na pranje jednom tjedno.


Potrebno je biti posvetiti posebnu pažnju kistovima za oči i blendanje sjenila, budući da se nanose na osjetljivom području. Njih je preporučljivo prati i do dva puta tjedno.


Osim što je pranje kistova iznimno važno za lijepu i zdravu kožu lica, čiste četkice znatno utječu na kvalitetu blendanja i nanošenja proizvoda pri čemu šminka izgleda glatko i besprijekorno. Također je bitno istaknuti kako redovito održavanje poboljšava kvalitetu kistova i pomaže im da traju još duže.


Koje proizvode koristiti prilikom čiščenja kistova?


Proces čišćenja je jednostavan i ne zahtijeva listu proizvoda. Najbolje pomagalo bit će ti silikonski čistač kistova i malo nježnog sapuna (običan sapun može isušiti kistove, posebno ako su izrađeni od prirodne dlake).


Kako ispravno čistiti kistove za šminkanje?


Cijeli proces čišćenja možeš pogledati u kratkom videu ispod, a rutina se sastoji od tek nekoliko koraka:

  1. Postavi silikonski čistač na svoj dlan
  2. Na njega dodaj toplu vodu i nježni sapun za stvaranje pjene
  3. Postavi kistove ispod mlaza vode i nježnim, kružnim pokretima provlači kistove po površini čistača
  4. Uvijek kistove usmjeri vertikalno, dlake prema dolje.
  5. Iscijedi kist od korijena prema vrhu
  6. Osuši dlake blagim pokretima po ručniku, još uvijek držeći ih vertikalno
  7. Ostavi ih da se potpuno osuše


UBACITI VIDEO


A što sa spužvicama za šminkanje?


Prosječno trajanje spužvica za nanošenje pudera je tri do četiri mjeseca. U tom razdoblju bitno je da ih pereš jednom tjedno budući da spužvice mogu imati nakupine stanica kože, uz sve ostale bakterije.


Pereš ih na isti način kao i kistove, ali malo detaljnije i duže budući da u sebe upiju veće količine proizvoda.

 

Kada je potrebno zamijeniti stare kistove?


Od kistova se možeš oprostiti kada kreneš primjećivati da gube oblik, dlaka ispada ili je oštećena. Oštećeni i istrošeni kistovi samo će ti pogoršati izgled šminke i otežati samo nanošenje.

Više članaka

Komentari (0)

Za ovaj članak još nema komentara. Reci nam svoje mišljenje!

Ostavi komentar

Komentari se pregledavaju prije objave