The biggest makeup trends of autumn 2022

Najveći make up trendovi za jesen 2022

Oct 21, 2022Klara Banek

Rezultati su tu: vrijeme je da postaneš master svog glama


Konačno – da, konačno – je stigla i jesen. Godišnje doba u kojem sve nekako postaje mirnije i vraćamo se starim dobrim navikama. Jesen je godišnje doba u kojem laganu odjeću mijenjamo udobnim džemperima, a šarene i luckaste ljetne boje onima neutralnijima.


Osim promjene u vremenu i načinu odijevanja, bilježimo i promjenu u načinu na koji nanosimo šminku. Nakon dvije godine koje smo proveli ispod zaštitnih maski zbog korona virusa, vrijeme je da ovu jesen i zimu zavladaju odvažni ruževi i predivna sjajila. 


Ove hladne sezone širokih ruku smo dočekali i povratak popularnog smokey eye-a, ovoga puta u kombinaciji sa snažnim ružem kako bi izgled lica bio suprotan od minimalističke odjevne kombinacije.Ove sezone sve se vrti oko vas i korištenja šminke kako biste pokazali svoj stav i osjećaje. 


Uz statement ruževe i povratak smokey-eya, ove sezone nas očekuju još neki omiljeni make up trendove koje ste možda dosad već i isprobali, a ako nisi, svakako ih probaj.


Vrijeme je da isprobaš sve divote grafičkog tuša koji će promijeniti izgled očiju


Iako će crni tuš zauvijek ostati klasik koji nikada neće prestati biti u trendu, ove jeseni i zime vrijeme je da isprobate nešto novo i drugačije. Riječ je o grafičkom tušu koji je zaludio make up zaljubljenike diljem svijeta, a posebno je popularan posljednjih nekoliko mjeseci. Nanošenjem grafičkog tuša ćete upotpuniti svaki make up, ali i odjevnu kombinaciju.




Grafički tuš samo je jedno od nekoliko ovosezonskih fantastičnih rješenja ako želite da se jedan dio šminke ističe više od drugih. Kod grafičkog tuša sve se vrti oko neobičnih, ali preciznih linija i različitih boja, a sve kako bi oči bi se istaknule oči.

Oblici koji se kreiraju pomoću grafičkog tuša vrlo su kreativni, a u posljednje vrijeme često vidimo da ih nose zvijezde u filmovima i serijama, a posebice influenceri i make up umjetnici na društvenim mrežama. Valja istaknuti kako se grafičkim tušem prati ili svojevrsno „lomi“ oblik oka, a pritom se ostavljaju praznine i oko produžuje u njegovom unutarnjem kutu. Ovakvom tehnikom se ocrtava novi pregib oka, a rezultati izgledaju baš neobično, zabavno i drugačije – sve što želimo ove sezone.

Ono što je jako in kod nanošenja grafičkog tuša je kombiniranje tuša s neonskim bojama. Razlog iza ove kombinacije krije se u tome što neonske boje izgledu daju dodatan wow efekt, a oku dozu zaigranosti i mašte. Također, zbog ove kombinacije u kojoj se, zapravo, igrate, i cijeli izgled nekako djelovati opuštenije i zabavnije, a i dalje ćete izgledati kao da ste upravo izašli iz salona.

Ako ti ipak treba poticaj za korištenje nečega što je izvan tvoje zone ugodnosti, barem pokušaj isprobati grafički tuš kod kuće jer nikad ne znaš, možda ti se svidi. A onda, kada se dovoljno odvažiš isprobati i nositi grafički tuš u javnosti, možeš ga nositi u svim prilikama sa sigurnošću da će tvoj izgled biti jedan od boljih te večeri.


Povratak omiljene kombinacije odvažnih usana i smokey eye-a


Zadnjih godina se u make up svijetu poticala takozvana „clean girl“ estetika u kojoj je sve nekako bilo minimalističko i kao da uopće nemamo šminku na licu. Ove godine napokon (ako želimo) takvom izgledu možemo reći „zbogom“ i pozabaviti se vatrenom kombinacijom taminijih očiju i odvažnih usana




Ova kombinacija koja je bila posebno popularna u 1990-ima sada se vratila i jedva je čekamo isprobati. Oči možeš našminkati potpuno tamno ili napraviti blagi smokey eye, a onda iskoristiti jarku i odvažnu boju usana zbog koje će cijeli look izgledati predobro. Ipak, ove godine je smokey eye nešto manje definiran nego što smo navikli vidjeti na fotografijama iz ’90-ih.

Uz smokey eye nema potrebe da stavljaš umjetne trepavice, jer će onda cijeli izgled biti nekako pretjeran, a wow efekt je ionako već zadovoljen s kombinacijom nijansi sjenila i ružem. Poigraj se tonovima i napravi odvažan izgled koji će oduševiti sve koji te pogledaju, a koji će savršeno ići uz nadolazeće hladne i kišovite dane kada nam je svima posebna motivacija da izađemo iz kuće.

Ove jeseni ćemo malo drugačije nanositi i rumenilo


Do sada znaš da je rumenilo must have dio svakog make upa posljednjih nekoliko godina. Bilo da se radi o jedva primjetnom ili izražajnom rumenilu, svi smo ga nanosili kako bismo unijeli malo boje u svoj svakodnevni make up. Ove jeseni na red dolazi intenzivnije rumenilo koje je najbolje opisati kao ono kada izgledamo kao da smo malo izgorijeli na suncu i ostali s rumenim obrazima.

Neki make up umjetnici smatraju da bi rumenilo čak moglo postati i fokusna točka jesenskog make upa, a nosi se u izraženim ružičastim i koraljnim nijansama na centru obraza ili visoku uz jagodičnu kost. Pri nanošenju se često primjenjuje takozvana strobing tehnika koja daje prijelaz iz tamnijeg u svjetlije rumenilo i donekle zamjenjuje konturiranje.

Ipak, kako dani postaju sve hladniji i kalendarski se bližimo zimi, na obrazima će se sve više nositi boje cigle, breskve i terakote kojima će se nastojati imitirati preplanulu ljetnu kožu s tračkom crvenila od predugog izležavanja na suncu.

Ovaj trend postao je popularan na TikToku, a osim po obrazima, razni zaljubljenici make upa rumenilo su počeli nanositi i preko nosa, a sve kako bi se postigao taj efekt preplanule kože.

Moraš isprobati Night luxe estetiku


Do sada smo svi čuli za popularnu seriju Euforija. Osim što je gledatelje „okovala“ za male ekrane zbog drame i sadržaja, dio publike je privukla i zbog mnogih odjevnih i make up inspiracija.




Tako će se, zbog popularnosti serije, ove jeseni na lice stavljati različite šljokice za cijelo, ukrasi za lice i metalik make up proizvodi. S Euforijom i zaluđenosti serijom nastala je takozvana Night luxe estetika koja u prvi plan stavlja noćne zamagljene fotke, šljokice i korištenje kristalića na očima kako bi se podigao kompletni izgled.

Nošenje šljokica posebno će podići izgled tijekom noćnih izlazaka, a elegantne crne kombinacije će upotpuniti i učiniti zabavnijima. Šljokice možeš kombinirati i s grafičkim tušem, samo pripazi da kombinacija sjaja, boja i oblika na kraju ne ispadne previše luckasta.

Make up umjetnici ističu kako će ove jeseni šljokice najbolje pristajati uz smokey eye, crveni ruž i neki mačkasti tuš. Također savjetuju da se aplikatori koriste samo na očima, a da baza, odnosno lice bude čisto i prozračno.

Skincare postaje ključan u postizanju bilo kakvog make up izgleda


Nakon što smo naveli neke od najvećih trendova za nadolazeću jesen i zimu, moramo se podsjetiti jedne ključne stvari u postizanju bilo kojeg željenog izgleda. Riječ je o skincare rutini koja je važna svakodnevno, ali posebice tijekom kišnih i hladnih mjeseci kada je koža suha i osjetljiva.

U nekim situacijama će ti biti dosta napraviti dobar skincare, a onda samo dodati boje na kapke, staviti neki odličan ruž i voila! S ovom metodom je i dalje prisutna takozvana clean girl estetika koja je popularna zadnjih mjeseci, a kojom se potiče prirodan make up kojim se samo naglašava ljepota pojedinca.

Koristi skincare i makeup proizvode koji su dobri za tvoju kožu, hidratiziraju je i njeguju, a onda uživaj u blistavoj koži i izgledu od kojeg ćeš se osjećati bolje i tijekom najkišovitijih dana dok samo želiš ležati u krevetu i jesti kokice dok gledaš super film.

Više članaka

Komentari (0)

Za ovaj članak još nema komentara. Reci nam svoje mišljenje!

Ostavi komentar

Komentari se pregledavaju prije objave