Eyeliner: How to draw & apply it correctly

Eyeliner: Kako nacrtati, staviti i nanijeti na oči

Sep 01, 2022Marijeta Duvnjak


 

Eyeliner, ili popularno zvan, tuš za oči, odličan je način za istaknuti oči. Bio je jedan od prvih make up proizvoda uopće i dan danas koriste ga žene diljem svijeta.

 

No, koji eyeliner izabrati? I još važnije, kako ga ispravno nanijeti?

 

Ova, i brojna druga pitanja, za vas odgovaramo u našem članku.

  

Pitali smo vizažiste: koji eyeliner izabrati?

 


 

Eyeliner dolazi u raznim oblicima. Ovisno o vašim sposobnostima nanošenja i o samom kapku, vjerojatno preferirate jednu vrstu.

 

Eyelineri u olovci

 

Kao što im ime govori, eyelineri u olovci izgledaju baš tako. Jednostavno trebate otvoriti čep i spremni ste iscrtati tanke linije na kapku. Uz tekući, najčešće korišten eyeliner.

 

Gel eyelineri

 

Gel eyeliner dolazi u maloj plastičnoj ili staklenoj ambalaži i nanosi se kistom. Kist je vrlo bitan pri nanošenju ove gelaste strukture, mora biti čvrst i zbijen za što veću preciznost.

 

Tekući eyelineri

 

Tekući eyelineri ispuštaju najviše tekućine pa zahtijevaju mirnu i treniranu ruku. Ipak, pomoću njih je najlakše nanijeti najtanju preciznu crtu.

 

Sjenila za oči

 

Umjesto pravog eyelinera, možete koristiti i sjenila za oči. Sve što vam treba jest sjenilo u željenoj boji i tanki kist. Ova metoda je dobra za početnike jer daje više prostora za greške, posebice kod svjetlijih sjenila.

 

Olovka za oči

 

Olovkom za oči možete postići gotovo isti rezultat, samo pazite da je dobro naoštrena. Olovka je također dobra ako želite malo neuredniji izgled, npr. kod smokey eye-a.

 

Kako ispravno nacrtati & nanijeti eyeliner?

 

Iako nanošenje eyelinera na početku može izgledati zastrašujuće, već unutar par dana izgledat će bolje. Potrebna vam je samo mirna ruka i malo prakse.

 

Prije nanošenja eyelinera, savjetujemo da na kapak nanesete primjer ili korektor kako bi eyeliner bio postojaniji.

 

Eyeliner pokušajte nanijeti na sljedeći način:

 

1. Postavite eyeliner uz gornju liniju trepavica tako da bude što bliže vašim trepavicama. Zatim počnite nanositi eyeliner od sredine kapka prema vanjskom rubu linije trepavica.

 

2. Nakon što završite s nanošenjem na vanjski rub linije trepavica, poravnajte unutarnji rub gornje linije trepavica i povežite ovu liniju s prvom linijom koju ste napravili. Preciznim potezima spojite obje linije i ispunite ih prema potrebi tako da imate jednu čvrstu, ujednačenu liniju na kapcima iznad gornje linije trepavica.

 

3. Ako napraviti takozvana krilca, samo pratite krivulju vanjske linije trepavica prema gore od vanjskog kuta kapka. Zatim popunite krilca s ostatkom linije prema potrebi.

 

Vrste eyelinera 

 

Vodootporni eyelineri

 

Izdržljiviji od običnih eyelinera, vodootporni eyelineri neće se iscrtavati i ostat će postojani čak i u vodi. Jedina mana je što ih je malo teže odstraniti od običnih eyelinera.

 

Eyelineri u boji

 

Sve više u trendu su i eyelineri u svim mogućim bojama. U vašoj lokalnoj drogeriji sada možete kupiti žuti, zeleni, ljubičasti ili neki drugi eyeliner.

 

Svjetlucavi eyelineri

 

Osim raznih boja, eyelineri dolaze i u svjetlucavoj verziji, koja je idealna za one prilike kada se želite istaknuti.

 

Bonus savjet: kako nanijeti tuš na spuštene kapke

 

Staviti tuš na spuštene kapke dvostruko je teže upravo zbog malo prostora između donjeg dijela obrva i vjeđe. Taj glavni nedostatak spuštenih kapaka čini da su kapci gotovo nevidljivi kad su oči otvorene, i stoga su nevidljivi i sjenilo i tuš na njima.

 

Ipak, postoji način na koji možete staviti tuš na spuštene kapke da izgleda lijepo i zamjetno.

 

Prvo, koristite kremastu olovku za oči i tanak i precizan kist kojim ćete lako kontrolirati oblik i količinu.

 

Drugo, pri nanošenju eyelinera, držite oči otvorenima. Tako ćete najbolje vidjeti gdje se nalaze nabori.

 

Posljednje na što trebate obratiti pozornost jest krilca. Kako bi bila što efektivnija, povucite vrlo tanku, kratku liniju iznad koje će se nadzirati kapak. Potom krilca popunite i spojite s ostatkom linije.

Više članaka

Komentari (0)

Za ovaj članak još nema komentara. Reci nam svoje mišljenje!

Ostavi komentar

Komentari se pregledavaju prije objave