How to be creative with your eyeliner?

Što sve možeš napraviti s tušem za oči?

Sep 14, 2022Klara Banek

Zamijeni crni tuš i isprobaj nešto novo


Jeste li već vidjeli jedan fora trend na internetu? Riječ je o trendu na TikToku u kojem filter nasumično odabere boju i oblik tuša kojeg trebaš rekreirati i nositi cijeli dan. Kao i većina trendova i izazova na društvenim mrežama, i ovaj je ubrzo postao popularan među korisnicima koji su s oduševljenjem isprobali dobivene oblike. 


„Whatever it lands on, I'm wearing it today“ – tako se može opisati ovaj zabavan i kreativan izazov koji pomiče granice nanošenja tuša na kakvog smo navikli. Šarene boje i neobični oblici upravo su ono što filter čine posebnim, a od korisnika se, zapravo, očekuje da isprobaju nešto novo i zabave se.


Ovdje možeš pogledati video.


Zašto je ovaj trend baš toliko fora?


Odgovor se vjerojatno krije u tome što ovaj trend najbolje pokazuje koliko je šminkanje kreativno i maštovito. Kada se šminkamo, zapravo se vraćamo u djetinjstvo kada je sve bilo fora i veselo, nije bilo pravila i sve nas je veselilo.


Šminka u nama budi radoznalost i potiče nas da isprobamo boje i stilove koje vjerojatno nikada ne bismo htjeli nositi. To je upravo ono na što nas ovaj trend potiče. Da izađemo iz svoje zone udobnosti i dopustimo si malo ludosti, boje i neobičnosti.


Isto tako, ako ste pogledali barem jedan ovaj video – a vjerujemo da jeste, vidjeli ste kakvim su samopouzdanjem ljudi zračili nakon što bi nacrtali zadani tuš. Čak i ako njihova rekreacija nije bila potpuno ista, rezultati su bili fenomenalni.


Dobra strana ovog trenda je i pozitivnost koja se razvila oko njega. Ako bolje proučite komentare ispod videozapisa ovog sadržaja, većina ih je dobila pozitivne komentare koje baš kao i šminka, utječu na jačanje samopouzdanje pojedinca.


Što nam ovaj trend pokazuje?


Pozitivna promjena u mindsetu ljudi, kao i želja za isprobavanjem novih tehnika, samo su neki od pozitivnih stvari koje povezujemo uz ovaj trend. Zapravo se sve vodi na to da korištenjem šminke, u ovom slučaju tuša, naglasimo svoje prirodne atribute i prikažemo neku drugu stranu sebe.


Kada se šminkamo većina nas igra na sigurno i koristimo tehnike i proizvode s kojima smo dobro upoznati. Ne dajemo si priliku da malo riskiramo i igramo se, a time se ograničavamo od isprobavanja cool stvari koje bi nam zapravo mogle super pristajati.


Zato, dajte si šansu i probudite umjetnika u sebi. Uzmite olovke ili kistove u različitim bojama i pokušajte nacrtati nešto. Nije važno ako vam pokušaj ne uspije od prve, bitno je da se u procesu zabavite i probate nešto novo.


Vidjet ćete, ako je jedina promjena koju ste voljni napraviti ta da se poigrate stušem za oči, a ostatak lica nježno našminkate, promjena će biti ogromna, a rezultati neočekivano dobri.


Ipak, ako se želite poigrati tušem, ali niste točno sigurni kako to učiniti, u nastavku vam donosimo nekoliko korisnih trikova kako nacrtati jednostavan, a efektan tuš koji će vas oduševiti.


Zašto crtamo eyeliner?


Najjednostavnije rečeno, tuš koristimo kako bismo produžili i povećali oči. Njime upotpunjujemo cijeli izgled šminke, a u posljednje je vrijeme, kao što smo vidjeli i u TikTok trendu fora igrati se stilovima i bojama.


U današnje vrijeme sve se više potiče ljubitelje šminke i make up majstore da isprobaju nešto novo i odmaknu se od standardnog crnog i jednostavnog tuša. Jedostavni crni tuš vjerojatno nikada neće izaći iz mode, postao je svojevrstan klasik i stil kojeg povezujemo s elegancijom i razdobljima kao što su 1940-te i 1950-te godine.


Točno je da tuš svaki make up učini boljim. Bilo da se radi o smokey eye-u, ili nježnim tonovima, tuš će podići i cijeli look promijeniti na bolje.


Naravno, sve to zvuči super u teoriji i pretpostavci da zapravo znamo što radimo. Crtanje tuša nije lako i najčešće ga treba crtati iznova i iznova, sve dok nismo zadovoljni kako izgleda konačan rezultat.


Kako odabrati pravi tuš za tebe?


Kada se razmišlja o tome koji stil tuša nacrtati, make up umjetnici često savjetuju da se odabir stila prilagodi obliku oka. Odabir stila nije strogo propisan i ne znači da osobe s krupnim očima ne trebaju nacrtati cat eye, ali određeni stilovi bolje pristaju pojedinim oblicima očiju.


Zato, kako bi odabrali koji stil najbolje odgovara, utvrdite koji je vaš oblik i uskladite crtanje tuša. Naravno, nemojte odustati od pokušaja rekreiranja stilova s TikTok trenda jer vam se možda baš svide žute, crvene ili ljubičaste linije na vašim očima.


Ne znaš nacrtati tuš? Nema problema


Crtanje tuša vjerojatno je jedna od najtežih radnji s kojim se bore mnogi ljubitelji šminkanja. Linije moraju biti ravne, precizne i uredne, a često od crtanja odustanemo zato što nikako nismo zadovoljni rezultatima.


Prije nego krenete s crtanjem, morate biti svjesni da gotovo sigurno neće uspjeti od prve. I to je ok. Praksom do savršenstva. Ako ste početnik, vjerojatno će vam za početak biti lakše koristiti tuš u flomasteru. Ovakvim tuševima je lakše rukovati, a potom kada steknete dovoljno samopouzdanja, možete početi kombinirati različite tekuće i gel tuševe koji će transformirati izgled vaše šminke.


No, kako bismo ti dodatno olakšali, provest ćemo te kroz samo dva koraka kako da nacrtaš najjednostavniji tuš:


1. Nanesi tuš tako da počneš od vanjskog kuta kapka pa proizvodom kreni prema unutrašnjosti. Pokušaj napraviti liniju tako da je linija najtanja u unutrašnjem dijelu oka.


2. Nakon što si nanijela tuš na kapke napravi flick – crtu koju izvlačiš izvan kapka prema gornjem dijelu lica. Nakon što si izvukla crtu spoji je s prethodnom nacrtanom linijom iz prvog korak i ispuni unutrašnjost.


Iako je crni tuš uvijek u modi, ponekad je dobro promijeniti rutinu i isprobati nešto drugačije. Iskoristite svoje ideje ili ako ih nemate, isprobajte filter s TikToka i pokušajte rekreirati jedan od ponuđenih izbora. Ako vam pokušaj ne uspije ne dajte se smesti i pokušajte opet, i opet, sve dok ne budete zadovoljni kako je ispalo.


Tako ulažete vrijeme u sebe, učite nove tehnike s kojima se možete pohvaliti društvu, ali i radite na svom samopouzdanju jer iako se „samo“ šminkate, zapravo radite na sebi i potičete se da nikada ne odustanete.

Više članaka

Komentari (0)

Za ovaj članak još nema komentara. Reci nam svoje mišljenje!

Ostavi komentar

Komentari se pregledavaju prije objave