Fashion and Beauty Trends from the Runways

Modni i beauty trendovi s modnih pista za jesen/zimu 2024

Feb 28, 2024Andrea Kljaić

Fashion


Kako su se spustile zavjese New York Fashion Weeka (NYFW) za jesen/zimu 2024., modna scena je još jednom dokazala svoju nepresušnu moć inovacije i utjecaja. Sa svakim novim izdanjem NYFW ne samo da postavlja nove standarde u svijetu mode, već i reflektira promjene i težnje društva, istodobno slavljenički prihvaćajući raznolikost i kreativnost.

Svaki šav, sloj i boja ispričali su priču o strasti, umjetnosti i inovacijama koje pomjeraju granice poznatog i otvaraju vrata novim modnim dimenzijama.

Jesen/zima 2024. bit će sezona koja slavi raznolikost, inovativnost i neograničenu maštu.


Minimalizam sa šarmom


Svijetle boje, visokokvalitetni i transparentni materijali dodali su novu dimenziju klasičnom minimalizmu. Haljine su bile u središtu pozornosti, predstavljene u različitim oblicima i stilovima - od onih s tankim naramenicama do bez naramenica, od jednobojnih do prekrivenih šljokicama, naglašavajući ženstvenost i eleganciju. Posebno su se istaknuli dizajneri Carolina Herrera i Coach, predstavljajući haljine koje izlaze iz uobičajenih okvira, dok su hlače zadržale svoju sofisticiranost i udobnost, čime su postavili nove standarde u kreiranju svakodnevne, ali i večernje odjeće.


Povratak kože i krzna


Koža i krzno, bilo sintetičko ili prirodno, vratili su se u velikom stilu, ponajviše na kaputima ili kao detalji na jaknama. Dizajneri poput Michael Korsa i Eckhaus Latta istaknuli su se svojim inovacijama, a crna boja je ta koja je definitivno dominirala na kožnim i krznenim komadima.


Crvena - boja strasti


Crvena se istaknula kao vodeća boja, nastavljajući svoj uspon kao centralna boja sezone. Dizajneri Carolina Herrera i Prabal Gurunga koristili su crvenu kako bi dodali dubinu i dinamiku svojim kolekcijama, dok je Tommy Hilfiger crvenu koristio u suptilnim detaljima.

S lijeva na desno: LaQuan Smith, Sergio Hudson, Christian Cowan. Fotografija: GETTY IMAGES

Transparentnost - na moderan i elegantan način


Trend transparentne odjeće i dalje je prisutan. Dizajneri Christian Cowan i Tory Burch predstavili su komade koji kroz prozirne materijale otkrivaju određene dijelove tijela i time poslali poruku o samopouzdanju i hrabrosti.


Inovacije u teksturi i boji


NYFW je također bio domaćin inovativnim pristupima teksturi i boji. Metalni materijali, od srebrnih do metalik nijansi, dali su kolekcijama futuristički šarm. Narančasta je bila iznenađujuće osvježenje za jesen, dok su uredski odjevni predmeti bili ukrašeni šik resicama i ukrasima.

S lijeva na desno: Proenza Schouler, Michael Kors Collection, Fforme. Fotografija: GETTY IMAGES

Veliki povratak mašni


Mašne su se vratile na velika vrata, od traka za glavu do cipela, ukrašavajući odjeću na zaigran, a ponekad i grandiozan način. Sandy Liang i Coach samo su neki od dizajnera koji su se poigrali s ovim elementom, dokazujući da mašne nikada zaista ne izlaze iz mode.

S lijeva na desno: Sandy Liang, Wiederhoeft, Coach. Fotografija: GETTY IMAGES


NYFW za jesen/zimu 2024. ponudio je širok spektar inspiracija, od minimalističkih silueta i bogatih tekstura do živahnih boja i inovativnih detalja. Ovi trendovi ne samo da oblikuju budućnost mode, već i način na koji pristupamo osobnom stilu, potičući nas da eksperimentiramo i igramo se modom. Dok svijet mode nastavlja evoluirati, jasno je da će sljedeća sezona biti ispunjena iznenađenjima, inovacijama i, naravno, neizmjernom ljepotom.


Beauty


Nakon što smo izdvojili najveće modne trendove s New York Fashion Weeka, slijede nam najveći potencijalni makeup trendovi koje smo uočili na modnim pistama. Uskoro ćeš primijetiti da nisu samo modni dizajneri oni koji postavljaju trendove; vizažisti su također vrsni umjetnici koji igraju ključnu ulogu u definiranju vizualnog identiteta sezone. Ovogodišnji NYFW bio je poprište iznimnih beauty inovacija, od dramatičnih trepavica do sofisticiranih usana.


Dramatične „Doll“ trepavice


Ove sezone najveću dramu serviraju upravo trepavice. Izvedbe su varirale od ekstremnih interpretacija inspiriranih ikonama '60-ih godina, poput Diane Ross, koje su uključivale trepavice dostojne lutke, do suptilnijih varijacija koje su odavale počast šezdesetima uz moderni twist. Trepavice su bile naglašene do mjere da su izgledale gotovo kao umjetnička djela, dok su kapci bili nježno prekriveni pastelnim nijansama.

Alice + Olivia. Fotografija: TOO FACED

Grunge glamur


Gdje god da usmjeriš svoj pogled na NYFW, vidiš crne i odvažne oči. Grunge izgled se već neko vrijeme pozadinski šulja oko makeup svijeta, a sada je snažno kročio na svaku modnu pistu i poslao snažnu poruku. Vrijeme je za bold makeup. Ovaj stil odlikovao se "živim", pomalo zamagljenim i masnim efektima oko očiju, stvarajući izgled kao da je makeup nošen i prenoćen. Inspiracija za ovaj trend dolazi iz različitih izvora, uključujući modne ilustracije i ikone ranih '90-ih, što rezultira jedinstvenim i prepoznatljivim stilom.

Prabal Gurung. Fotografija: GETTY IMAGES

Staklena koža


Fascinacija prema sjajnoj, gotovo porculanskoj koži nije jenjavala. Na pistama su dominirali visoko sjajni, "juicy" lookovi koji su davali dojam svježeg izlaska iz saune. Ovaj trend naglašava značaj skincarea u kreiranju baze za makeup te koristi specijalne proizvode za postizanje nadnaravnog sjaja.

Collina Strada. Fotografija: SORAYA ZAMAN; COURTESY OF COLLINA STRADA

Tamnocrvene usne


Za one koji žude za usnama koje plijene pažnju, tamnocrvena je bila prvi izbor. Inspirirana britanskim književnim velikanima i londonskom klupskom scenom '30-ih, ova boja usana uparena je s tamnim, smoky očima, stvarajući sanjiv, mračno romantičan izgled.


Usne u bojama zalaska sunca


Usne koje odražavaju boje zalaska sunca privukle su posebnu pažnju. Kombinacija crne olovke i metalik tonova na usnama ispala je apsolutno savršen par, dok su neki modeli nosili suptilnije verzije ovog trenda, koristeći dvije nijanse za gornju i donju usnu, inspirirane bojama zalaska.


Šljokičasta sjenila


Umjesto suptilnih nijansi na kapcima, ova sezona bila je u znaku dramatičnih, šljokičastih sjenila.


Prirodno rumeno


Modeli na nekim revijama nosili su vrlo prirodan izgled, s rumenilom koje je trebalo prikazati prirodnu, flushed boju obraza i usnama koje su izgledale kao da su upravo poljubljene. Ovaj trend naglašava ljepotu prirodnog izgleda, s diskretnom šminkom koja dočarava svježinu i mladost.

Svaki od ovih trendova na svoj način ne samo da odražava težnje i inspiracije sezone, već i snažno potvrđuje da je makeup puno više od pukog dodatka modi – to je sredstvo izražavanja, forma umjetnosti koja nas ohrabruje da istražimo i preispitamo granice vlastite kreativnosti. Kroz boje, teksture i tehnike, vizažisti na modnim pistama pokazali su nam kako se sloboda kreativnog izražavanja može manifestirati na našem licu, nudeći nam inspiraciju da eksperimentiramo s vlastitim stilom i osjećajem za ljepotu.

Više članaka

Komentari (0)

Za ovaj članak još nema komentara. Reci nam svoje mišljenje!

Ostavi komentar

Komentari se pregledavaju prije objave