Chill Out While Leveling Up: Maximizing Free Time for Personal Growth

Kako iskoristiti svoje slobodno vrijeme za produktivnost i osobni razvoj?

May 11, 2023Klara Banek

Vodič kroz strategije osobnog razvoja


Iako većinu svog slobodnog vremena volimo odmoriti, svi ponekad imamo one dane kada jednostavno želimo nešto raditi i biti produktivni. Pod produktivnosti ne mislimo da moraš zasukati rukave i oličiti zidove u stanu, ali možeš ako je to nešto zbog čega ćeš se osjećati ispunjeno.


Svi si uvijek natrpamo previše obveza i „to do“ liste gotovo pa nikad nemaju kraj, a kad uz sve to prebrojiš neke želje… Razumijemo da se ponekad život čini kompliciran i kao da nikad ništa ne stigneš, ali sve je u organizaciji i prioritiziranju onoga što moraš i želiš napraviti.


Zato smo ti odlučili pomoći i sastaviti listu nekoliko stvari koje možeš raditi u svoje slobodno vrijeme, a da pritom ne osjećaš kako ti manjka produktivnosti i radiš na sebi i onome što voliš. Kad smo razmišljali o ovim savjetima, imali smo na umu da ipak ti budeš na prvom mjestu, da pokušaš ispuniti neke želje i obaviti sve one stvari koje ne stigneš tijekom radnog ili školskog dan, a da si ne stvaraš preveliki pritisak i osjećaš loše ako ne uspiješ ispuniti sve planirano.


Dan započni brigom o sebi


Možda će ti ova rečenica zvučati blesavo, ali mislimo da je da dobar i produktivan dan prije svega nužno dan započeti brigom o sebi. Zvuči vrlo jednostavno zato što to i jest. Odvoji do pola sata za sebe ujutro, uživaj u kupki ili osvježavajućem tušu, a onda napravi svoju skincare rutinu, pripremi si omiljeni doručak dok cijelo to vrijeme slušaš omiljenu glazbu. Rekli smo ti da je jednostavno.

a


Često zanemarujemo koliko briga o sebi dobro utječe na nas – kako fizički tako i psihički. Samim time što smo izdvojili vrijeme samo za sebe radimo toliko dobroga za svoje zdravlje. Gotovo pa nema osobe koja se nakon kupke ili tuša neće osjećati bolje, a ako uz to dodaš skincare rutinu, malo šminke za one koji to vole i dobru glazbu dan je već u samom početku pun pogodak!

a



Naravno da ćemo sve u tom danu raditi s više volje, energije i entuzijazma, čak i ako je to dan kojeg bismo trebali provesti odmarajući se.


Svoje slobodno vrijeme želiš provesti u krevetu, ali i osjećati se produktivno?


Potpuno te razumijemo ako kao i mi nekada dan jednostavno želiš provesti u krevetu. No, to ne znači da baš moraš spavati ili pogledati cijelu sezonu serije (iako je i to nešto što svakako možeš napraviti). Provođenje slobodnog vremena u krevetu može biti vrlo produktivno, a mi ti u nastavku donosimo nekoliko primjera što raditi, a da se osjećaš super produktivno i usput radiš na sebi:


Počni čitati novu knjigu ili završi onu koja te čeka na polici


Uz toliko stvari koje ti odvlače pažnju u užurbanim danu, ponekad je gotovo nemoguće pronaći vrijeme i volju za čitanjem. Preporučujemo ti da se neke slobodne dane jednostavno opustiš i dan provedeš uz knjigu. Pripremi omiljeno piće, udobno se smjesti u uživaj u kojoj god knjizi želiš.


Rijetko što nam može pomoći da malo pobjegnemo od svijeta kao što to može učiniti dobra knjiga, a i tijelo će ti biti zahvalno na predahu koji dolazi s odmorom.


Isplaniraj svoje iduće putovanje



Ako već dugo razmišljaš o putovanju i čini ti se da nikad nemaš vremena to putovanje i isplanirati, pokušaj se tome posvetiti jedan dan kada nemaš isplanirano ništa drugo. I ne, za ovo uopće ne moraš ustati iz kreveta. Uzmi pametni telefon ili računalo sa sobom i počni planirati putovanje.


Razmisli gdje želiš, koliki budžet ti je na raspolaganju i kreni pretraživati kakve opcije su u ponudi. Tvoje putovanje ne mora biti zahtjevno i financijski iscrpljujuće, doslovce odlazak na obližnju plažu ili izlet u susjedni grad mogu biti idealan način kako provesti slobodno vrijeme.


Isplaniraj sve što želiš napraviti idući tjedan

a


Ponekad podcjenjujemo koliko dobra organizacija znači u životu. Kad smo si sve isplanirali i nemamo nekih iznenađenja koja će nam znatno utjecati na raspoloženje. Svoje slobodno vrijeme – koje, da, možeš provesti u krevetu – iskoristi upravo za organizaciju tjedna koji dolazi.


U svoj planer napiši sve ono najvažnije što moraš obaviti i dodaj neke stvari koje želiš obaviti za sebe. Naš savjet je da se ne zatrpavaš obvezama i sve pokušaš rasporediti tako da ti ni jedan dan nije pretrpan zadacima i planovima, a svakako u svaki svoj dan dodaj i nešto vremena samo za sebe.


Što još raditi u slobodno vrijeme, a da se osjećaš produktivno i zadovoljno?


Slobodno vrijeme koje imamo idealno je za ispuniti sve ono što ne stignemo tijekom užurbanih dana. Možeš ga ispuniti tako što ćeš obaviti kupovinu svega što ti je potrebno pa da neko vrijeme uopće ne moraš razmišljati o odlasku u dućan. Kupi sve ono što ti treba i unaprijed pripremi obroke za nadolazeće dane. Osim što ćeš se osjećati super jer kuhaš ono što voliš, istovremeno si maksimalno olakšavaš jer idućih dana nećeš morati razmišljati što ćeš jesti, a onda ćeš i užurbanim danima imati nešto više vremena za sebe.


Jedan od načina kako možeš pomoći tijelu i umu da se osjeća bolje i „budno“ je vježbanjem. Ako nemaš dovoljno vremena (ili volje) za treniranje tijekom zaposlenih dana, izdvoji vrijeme i vježbaj u slobodno vrijeme. Nakon treninga ćeš se osjećati bolje i imati više volje ispuniti sve što želiš u svom danu, a usput radiš uslugu svog tijelu i pomažeš da ono ostane zdravo.

a


Ponekad je samo jedan dan dovoljan za naučiti novu vještinu, a slobodno vrijeme idealno je vrijeme da to i isprobaš. Otiđi na radionice, pogledaj tečajeve ili pogledaj videozapise s uputama kako nešto napraviti i/ili naučiti i stekni novu vještinu.


Tvoja vještina ne mora biti prezahtjevna, ali neka bude nešto što te zanima i od čega ćeš imati koristi. Nauči kako promijeniti svjetla ili probušenu gumu, kako na najjednostavniji način nešto sastaviti ili kako imati mali vrt ako živiš u stanu s malim balkonom. Mnogo je načina kako na produktivan način možeš iskoristiti slobodno vrijeme, a najbolje od svega je što sve možeš podrediti sebi i svojim potrebama.


Što ako u svoje vrijeme nemamo volje za ništa osim odmora?



Mnogi od nas bore se s problemom da se osjećamo krivo ako ne radimo „ništa“. Ako svoje slobodno vrijeme provodimo u krevetu ili sjedimo vani i pričamo s ljudima. Ne osjećamo se toliko produktivno i mislimo da samim time ne radimo na sebi što dovodi do osjećaja krivnje i nezadovoljstva.


Imaj na umu da svi, ali baš svi imamo takve dane i da s takvim danima nema ništa loše. Ponekad je punjenje baterija i više nego potrebno kako bismo sve slobodne i neslobodne dane mogli raditi sve ono što želimo i što se očekuje od nas.


Zato, ponekad si uzmi za pravo i imaj jedan lijeni slobodan dan. Bez osjećaja krivnje. U tom danu ako želiš pogledaj i dvije sezone serije ili maraton filmova, ali neka on bude za tebe.

Više članaka

Komentari (0)

Za ovaj članak još nema komentara. Reci nam svoje mišljenje!

Ostavi komentar

Komentari se pregledavaju prije objave