Skip to content
Don't miss our Black Friday sale with 30% OFF on all Noelle products!
Don't miss our Black Friday sale with 30% OFF on all Noelle products!
Jagoda

Jagoda

Jagoda hoda naučeno i suvereno u visokim potpeticama i s čvorom u želucu. Jagoda ima magisterij, dvanaest godina međunarodnog radnog iskustva, sjajan um i lijepo lice. Lijepo lice je zeleno svjetlo njezinu šefu Mislavu da ju zove lutko, srećo i ljepotice. Sjajan um njemu ne znači ništa. U dvije godine i sedam mjeseci Mislav je niti jednom nije nazvao imenom, iako je Jagoda po stručnosti i radnom iskustvu, a i ljudskim kapacitetima Mislavu mnogo superiornija. 
 

Mislav misli da je duhovit i poželjan dok žene naziva imenima, hvata za privatne dijelove tijela i uznemirava neprimjerenim porukama. Mislav je šef iz noćne more, a Jagoda je žrtva koju nitko ne žali. Jer obrazovana, sposobna i lijepa žena ne može biti žrtva, ili, ako jest, sama je to izazvala. 
 

Jagoda svaki dan odlazi na radno mjesto s čvorom u želucu, svodeći se, umanjujući se, pristajući na zlostavljanje koje je svakodnevno, sustavno i sveprisutno. Jagoda šuti jer alternativa je novi posao koji prije ili kasnije iznjedri nekog novog Mislava, ili progovoriti i riskirati sve, a izvući opet deblji kraj. 
 

Mnogo je Jagoda među našim majkama, sestrama, prijateljicama, poznanicama, i svim ženama koje svakodnevno srećemo. Većina je navikla na čvorove u želucu, a one koje nisu svejedno odlaze svaki dan na mjesta koja im izazivaju čvor na želucu jer izbora nema ili je nemoguć. 

Gaslighting, poniženje, niz mikro i makro agresija dio su svakodnevnog života SVAKE žene -u poslu, kod kuće, u obitelji, na radnom mjestu- bez obzira na izgled, ugled, religiju, nacionalnost, rodni izričaj, profesiju, razinu obrazovanja, kapacitet, intelekt, bračni status, godine. 

Službe i institucije tradicionalno zakazuju, no pravi problem je neosjetljivost i neukost društva, izostanak podrške partnera, obitelji, članova obitelji i zajednice. 

Razgovarajmo, izložimo se, slušajmo što žene govore. Šutnja i nezainteresiranost upravo omogućuju ljude poput Mislava da neometano zlostavljaju svoje položaje, iako mnogi od njih imaju supruge i kćeri i često su upravo stupovi društva. Osjetljivost na važne društvene propuste stvara kvalitetnije društvo, sućutnije ljude i sustav podrške koji dugoročno obećava povjerenje zajednice, i konačno- zdraviji i sigurniji svijet za sve nas.

 

Autorica: Sandra Stanić

Previous article Stela.
Next article Toma

Leave a comment

* Required fields

Blog posts